Θυρεοειδής Αδένας & Πυρηνική Ιατρική

Υπερθυρεοειδισμός - Υποθυρεοειδισμός - Όζοι Θυρεοειδούς Αδένα

Μόνο η σωστή διάγνωση οδηγεί στην σωστή αντιμετώπιση.

Σωστή διάγνωση σημαίνει πλήρης , κλινική, απεικονιστική και εργαστηριακή διερεύνηση του θυρεοειδούς αδένα.  Η κα Ζώτου εργάσθηκε ως επιμελήτρια στο τμήμα της Πυρηνικής Ιατρικής της κλινικής Helios Buch του Βερολίνου, το οποίο στελεχώνεται εδώ και πολλές δεκαετίες από τους πιο έμπειρους στον θυρεοειδή Πυρηνικούς Ιατρούς του Βερολίνου. Στο τμήμα αυτό περιθάλπονται μηνιαίως έως και 820 ασθενείς με καλοήθεις (π.χ. υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός, Hashimoto, θυρεοειδίτιδες, όζοικαι κακοήθεις παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα. Ως ειδικός ιατρός, η κα Ζώτου είχε την ευθύνη για τoν πλήρη έλεγχο του θυρεοειδούς αδένα (υπερηχογράφημα, εξετάσεις αίματος, σπινθηρογράφημα, κυτταρολογική εξέταση όζων θυρεοειδούς αλλά και την θεραπεία των παθήσεών του). Εβδομαδιαίως συμμετείχε ενεργά στις μετεκπαιδεύσεις των ειδικευόμενων ιατρών με θέμα τις παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα. Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Charité ήταν εκτός των άλλων υπεύθυνη και για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με παθήσεις θυρεοειδούς αδένα.

 

Ο πυρηνικός ιατρός είναι θεράπων των παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα. Επί παραδείγματι, ο υπερθυρεοειδισμός μια όχι και τόσο σπάνια πάθηση είναι αρκετές φορές δύσκολο να αντιμετωπιστεί με τα συνήθη φάρμακα. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να δοθεί οριστική λύση του νοσήματος με χειρουργείο ή με χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου.

Αναντικατάστατο ρόλο διαδραματίζει η ειδικότητα της Πυρηνικής Ιατρικής στην κακοήθεια του Θυρεοειδούς Αδένα.

Το ραδιενεργό ιώδιο που χορηγείται από τον πυρηνικό ιατρό εξαλείφει, καταστρέφει τα υπολειπόμενα θυρεοειδικά κύτταρα μετά από θυρεοειδεκτομή. 
 
Το σπινθηρογράφημα που διενεργείται και γνωματεύεται από πυρηνικό ιατρό διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην σωστή διαχείριση του υπερθυρεοειδισμού, του υποθυροειδισμού και των όζων του αδένα. Οι αιτίες του υπερθυρεοειδισμού είναι πολλές, μόνο η ανεύρεση της αιτίας του θα οδηγήσει και στην σωστή αντιμετώπισή του